Categories
nieuws

Praktijk-case

Hoe een valpartij mij zelf liet ervaren hoe ik mantelzorg (op afstand) kan verlenen..

Drie maanden geleden brak mijn vader zijn heup door een val tijdens een partijtje tennis. Hij is 78 jaar en nog behoorlijk actief. Maar na de operatie, weer thuis, viel het hem tegen om te revalideren. Hij had pijn en kwam niet echt op gang, hij zat veel stil in zijn stoel voor de televisie.

Mijn moeder was bezorgd en spoorde hem aan om te oefenen, niet stil te zitten, iets te doen, ‘zo kom je er niet, doe toch eens iets.’ Want na een sombere lente met veel regen had zij zich verheugd om veel te gaan fietsen tijdens de zomer. En nu leek het erop dat dit in het water ging vallen. Maar dit hielp niet echt.

Op den duur heb ik mijn vader meegenomen om ergens koffie te drinken en gevraagd wat hij zelf wilde, wat het probleem was en of hij nog wel een doel voor ogen had?

Hij bleek te veel pijn te hebben, bewegen was niet fijn, zeker op gang komen niet. Hij had angst om te vallen, durfde daarom zijn twee krukken niet terug te brengen naar één en hij vergat welke oefeningen hij precies moest doen.

We hebben een plannetje gemaakt en met mijn moeder besproken. De dagen daarna is hij gestart met vier keer per dag pijnstilling, de fysio hebben we gevraagd alle oefeningen op papier te schrijven, de krukken hoefde niet weg, pas als hij vertrouwen had in zichzelf en niet eerder. Dat gaf hem rust.

En hij kreeg van mij, via MijnPia, meerdere keren per dag op zijn eigen smartphone een bericht waarop stond wat er te doen was. Bijvoorbeeld: goedemorgen pap, het is tijd voor je oefeningen, die staan op papier en liggen op de eettafel. En je mag zelf je medicatie pakken want dan ben je weer even in beweging…… lees verder