Categories
nieuws

Pia voor de mantelzorg?

Mijn schoonmoeder, licht dementerend, is erg gehecht aan haar mobiel, ze heeft haar mobiel altijd binnen handbereik. Ze vindt het prettig om berichten via de app te ontvangen, maar appt niet uit zichzelf met een van ons. We hebben een familieapp, voor de leuke berichten en foto’s. Maar daarin appen we bv niet met mijn schoonmoeder over hoe het met haar gaat, of ze de medicatie genomen heeft of ze al gegeten heeft enz. Daardoor weten we niet van elkaar hoeveel contact mijn schoonmoeder overdag met ons allemaal heeft. Ik probeer dagelijks met mijn schoonmoeder te appen, maar dat schiet er, door de drukte op een dag, ook weleens bij in.

Doordat wij, familie allemaal op afstand wonen, kunnen we niet dagelijks bij onze (schoon)moeder op bezoek. Ze heeft dagelijks thuiszorg en ze heeft maaltijden aan huis. Alleen is het de vraag of ze de maaltijden elke dag op eet. De thuiszorg houdt ons op de hoogte van de stand van zaken op het moment dat zij er zijn. De rest van de dag zijn wij afhankelijk van de berichten die we met haar delen.

Pia zou voor mijn schoonmoeder, maar ook voor ons, een fijne aanvulling zijn.

Het aan kunnen geven in een app dat ze haar medicijnen in moet nemen, dat we haar er aan herinneren dat ze haar eten op moet warmen, hoe het met haar gaat? Zijn dingen waar we normaal de hele dag aan moeten denken, maar door Pia nu in een soort weekagenda kunnen zetten. Door er de juiste mensen aan te koppelen, kunnen we ook de taken makkelijker en beter met elkaar verdelen. Bv de maaltijden houden wij in de gaten, terwijl mijn schoonzus en zwager de sociale contacten bv onderhouden. (door te vragen in de middag of vroege avond of ze nog visite heeft gehad), de thuiszorg zou bv de medicatie in de gaten kunnen houden.

Daarnaast kunnen we haar makkelijker vragen hoe het met haar gaat, daarvoor kunnen we dan bv iedereen inschakelen, waardoor er altijd wel iemand beschikbaar is om met haar een gesprek aan te gaan via app of bellen of evt langs te gaan als het niet goed gaat of ze te eenzaam is. Nu moeten we dat allemaal apart regelen met de app, dan kan alles in een keer geregeld worden en is iedereen op de hoogte en weet iedereen wie waar verantwoordelijk voor is. Zo komt niet alle zorg op een van de schouders neer, maar wordt alles veel beter verdeeld.

Kortom in het geval van mijn schoonmoeder, 86 jaar, licht dementerend en met haar familie op afstand is Pia een mooie uitkomst.